24 Nisan 2024 , Çarşamba
Anasayfa / Esenler Haberleri / KÜLTÜR SEZONUNU BAKAN KURTULMUŞ AÇTI

KÜLTÜR SEZONUNU BAKAN KURTULMUŞ AÇTI

Esenler Belediyesi’nin “2017-2018 Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu” açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaptı. Gecede konuşan Kurtulmuş, kültürel bağımsızlığın önemine dikkat çekti.

Esenler’deki kültürel faaliyetleri vatandaşlarla buluşturan Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün, 2017-2018 yılı “Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu”, düzenlenen özel bir geceyle açıldı. Yeni kültür sanat sezonunun açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen geceye Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Çoşkun Yılmaz, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran ve çok sayıda sanatsever katıldı. Açılış programı öncesi düzenlenen kokteylde davetlilere kopuz, ney, kabak kemane dinletisi sunuldu ve kokteyl sonrası, aralarında Nizamülmülk’ün de bulunduğu 55 değerli bilim adamının tanıtıldığı “İslâm Bilim Adamları” sergisi ziyarete açıldı.

DÖRT BUÇUK MİLYON İNSAN ETKİNLİKLERE KATILDI

 

Program, Büyük Selçuklu Devleti’nin büyük veziri “Nizamülmülk’ün doğumunun 1000. yıldönümü vesilesiyle 2017-2018 Kültür Sanat Sezonu’nu ismini veren Nizamülmülk’ün hayatının anlatıldığı bir belgesel gösterimi ile başladı.

 

Gecenin açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler’de 2016-2017 kültür sanat sezonu içinde yapılan etkinliklere 4 buçuk milyon kişinin katıldığını belirterek, toplumun bütün sosyal katmanlarını dikkate alarak kültürel organizasyonlar düzenlediklerini söyledi.

KÜLTÜREL FAALİYETLERDE 5 HEDEFİMİZ VAR

 

Göksu, Esenler’de düzenlenen kültürel faaliyetlerin temel hedeflerine şu ifadelerle açıkladı:

“Birincisi sadece idari tanımlama olarak şehir değil, gerçekten ruhu itibariyle şehir olması için bir emek ortaya koymamız gerekiyor. İkincisi bizim şehirlerimizde şu anda özellikle modernitenin hayatımıza getirmiş olduğu ben merkezli toplum olma özelliğinden dolayı, içe kapanan toplumun sosyalleşmesine katkı sağlamak istiyoruz. Üçüncüsü ise bizim gibi ilk bakışta üzerinde algı operasyonu yapılan şehirlerde çok önemli bir şey vardır ki, biz algıyı da yönetmek zorundayız. Çünkü algı her şeydir. Dördüncüsü ise bugün şehirlerdeki en önemli sorunlardan bir tanesi güvenlik. Esenler 2009 yılında İstanbul’da suç işlemede ilk üç ilçeden bir tanesiydi. Bugün Esenler İstanbul’da güvenlik sorununun en az olduğu ilçelerin başında geliyor. Beşincisi ise gerçekten yeni değerler kazandık. Şairler çıktı. Yeni bağlama çalan, ney üfleyen elemanlarımız oldu. Hamdolsun kültür bu şehrin merkeziyle şehrin ruhuyla buluşmuş oldu.”

“KÜLTÜRKART” İLE KUDÜS’E YOLCULUK

 

Başkan Göksu, kültür ve sanatla iç içe olanları ödüllendirecekleri “KültürKart” projesinden de bahsederek, “Bizim kültür etkinliklerimize gelenler, kartı okutacaklar. Her etkinliğe geldiklerinde 1 puan alacaklar. Yıl sonunda puanlara bakacağız. Buna göre belli bir puanı geçen herkesi Kudüs’e göndereceğiz. Kültür ve sanat kazandıracak. Kültür müdürümüz de söz verdi. Oradan da müze kart alacağız inşallah. Kültür ve sanatla uğraşanların ödüllendirilmesi gerekir. Bu açıdan bunu da bu yıl ilk uygulama olarak faaliyete geçireceğiz” diye konuştu.

BİN YILLIK KÜLTÜR VE ADALET

 

Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin de ilçede düzenlenecek “Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu”na ilişkin, “Bin yıldır bu topraklarda var olma nedenimiz, askeri gücümüzün yanı sıra kültüre, sanata, adalete ve şefkate sahip olmamızdır. Bu sebeple, bu kültür sezonunun bin yıl önce bu topraklar için büyük hizmet etmiş Nizamülmülk’e adanması çok anlamlı” dedi.

MÜLKÜN NİZAMI ÇOK ÖNEMLİ

 

İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant da, “Mülki idareciler olarak mülkün nizamı konusu bizi mutlu eder. Bu nedenle Esenler’de kültür sanat sezonunun Nizamülmülk adına yapılması açısından çok mutluyum, çok teşekkür ederim. Allah, nizamınızı bozmasın” şeklinde konuştu.

KURTULMUŞ’TAN ‘KÜLTÜREL BAĞIMSIZLIK’ VURGUSU

 

Kültür ve ekonominin birbirinden bağımsız olmadığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Bu topraklarda uzun yıllardır, hatta son iki asırdır, büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin bir tarafı kültürel, bir tarafı ise ekonomik ve teknolojiktir. Eğer bir ülkenin milli kültürel bağımsızlığı yoksa o ülkenin ekonomik bağımsızlığından bahsetmek de mümkün değildir. Bir ülkenin sadece zengin olması, ekonomik olarak teknolojik olarak bağımsız olduğu anlamına gelmez. Bağımsızlık öz ve milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretip toplumun önüne koyabilmekten geçer. Bugün birçok ülkenin ekonomik olarak zengin olduğunu ama kültürel bağımsızlıkları olmadıkları için ekonomik ve teknolojik bağımsızlıklarının olmadıklarını da biliyoruz” diye konuştu.

CENAZE MARŞLARINDA CHOPIN’DEN ITRİ’YE

 

Tarih boyunca Türk topraklarının kadim bir kültüre sahip olduğunu fakat değerlerine ve sanat eserlerine değer verilmediği değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kültürün, sanatın hangi alanını alırsanız alın, dünyada başka hiçbir ülkede olmayan çeşitliliğe, zenginliğe ve derinliğe sahibiz. Kültürel olarak zenginliğimizin farkında değildik. Hatta camilerimizde doğru dürüst makamla, ciddi bir şekilde müezzinlik yapacak insanlarımız çok nadirdi. En son şu örneği vereyim. Biliyorsunuz şehit ya da devlet erkanı cenazelerimiz oluyor yıllardır. Bu cenazelerde hiç kimsenin anlamadığı bir anlam da vermediği, haz etmediği Chopin’in cenaze marşıyla biz şehitlerimizi kaldırıyorduk yaklaşık bir ay öncesine kadar. Çünkü biz batılılaşacaktık ya, Batı’daki o marşı ölümüzün arkasından da çalarsak bizim değerimiz artardı. O zihinde bunu ortaya koymuşlardı. Çok şükür Milli Savunma Bakanlığı çok kısa bir süre önce Chopin’in cenaze marşını bir kenara bıraktı, şimdi şehitlerimizin cenazesinde Itri’nin ‘Allah’u Ekber’ marşıyla cenazelerimizi kaldırıyoruz.”

KURTULMUŞ’A “KÜLTÜRKART” VE “AHENG-İ HÜMAYUN”

 

Konuşmasının ardından Başkan Göksu, Kurtulmuş’a “KültürKart” ile ‘Divan’ı olan 9 Osmanlı padişahının eserlerinden oluşan bestelerin usta sanatçılar tarafından seslendirildiği “Aheng-i Hümayun” setini hediye etti.

GÖKSEL BAKTAGİR İLE TÜRK MÜZİĞİ KONSERİ

 

Gecenin sonunda kanun virtüözü Göksel Baktagir, Esenlerli müzikseverlerle bir araya geldi. Sanatçı, saz arkadaşlarıyla birlikte Klasik Türk Müziği’nin sevilen eserlerini Esenlerliler için icra etti. Göksel Baktagir ve arkadaşları, dinleyenlerden büyük alkış aldı.

 

Oluşturulma Tarihi : 13.10.2017

Hakkında Şükrü Şahin

Esenlerin Sesi Gazetesini genel yayın yönetmeni.TV Program yapımcısı ve sunucusu .Sarı Basın Kartı var.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi. Günlük yayınlanan Vatan Gazetesi Haber Müdürü olan şahin evli ve iki çocuk babasıdır.

Göz Atın

AKP “YALAKASI” DÜZENİN UŞAĞI ESNAF ODASI BAŞKAN VEKİLİ

Yalakalığın bu kadarına pes Vallahi gerçekler ortada ama gerçekleri söylemeye yüreği yetmeyenlerde ortada. Sözümüz Esenler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir