29 Mart 2024 , Cuma
Anasayfa / Esenler Haberleri / Merter platformu yardım kervanını sürdürüyor…

Merter platformu yardım kervanını sürdürüyor…

Kısa süre önce kurulan Merter Platformu kurulduğun’dan bu zamana Türkiye’nin her iline,ilçesine,beldesine,bucağına,köyüne ve mahallesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardımlarını dağıtmaya devam ediyor.Bir gazetenin iç sayfasında yorumsuz bir yazı  ile karşılaştık. Yazı şöyleydi Birleşmiş Milletler okumayı yeni bilim dalı olarak kabul etti. Okumak ne kadar önemli diye düşündük. Ve merak ettik  acaba birleşmiş milletlerin daha önce kabul ettiği bilim dalları nelerdir? Araştırdık.

Psikoloji, hukuk,enerji,atom,uluslar arası ilişkiler,tıp,politika ,kanser,evren v.s

Şaşırdık  bu kadar önemli konulardan sonra okumak denen ritüel yeni bilim dalı olarak kabul edilmiş diye düşündük  ve araştırdık acaba Türkiye ne kadar kitap okuyor? Sonuç hüsran çıktı.

Sonuçlar şöyleydi….
1.      Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında  kitaplar 235.sırada yer almaktadır.
2.     Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içinde 140.sırada yer almaktadır.
3.     Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika Ülkelerinin gerisinde kalmış durumdadır. Japonya’da toplumun % 14 ü, Amerika’da % 12 si, İngiltere’de ve Fransa’da %21i düzenli kitap okurken Türkiye ‘de yalnız 10.000 kişide  1 kişi düzenli  kitap okuyor.
4.     Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama  100 bin tirajla basılırken ,73 milyon  nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor.
5.     Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor dünya. Ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.
6.     ABD ‘ de yılda 72 bin adet konusu farklı kitap basılırken (72 bin farklı model gibi), Rusya’da 58 bin . Japonya’da 27 bin, Türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor.
7.     İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki  gazetelerin  toplam tirajı kadar satıyor.

Bu bilgilerin doğruluğunu teyit ettikten sonra konuyla ilgili  biraz daha ders çalıştık,  internet üzerinde faaliyette bulunan kardeş okullar sitesinin kurucusuna ulaştık  ve bu site üzerinden köy ve mezra okullarındaki öğretmenlere ulaştık. Öğretmenlerle tanıştık.Onları anlamaya çalıştık. İdealizme ve dialektik e şahit olduk .İş adamları da bir şeyler yapmalı diye düşündük  ve tekstilci arkadaşlarımızı  bir toplantıya davet ettik.ilk toplantıda 50 iş adamıydık. Arkadaşlarımıza  konuyu anlattık. Öğretmenlerin mesajlarını okuduk, konu ile ilgili slayt gösterileri izlettik,Konuşmamız  bittikten sonra arkadaşlarımızın gözlerine baktık. Bir an salonda sessizlik oldu.

Bazı arkadaşlarımız ağlıyordu.

Merter Platformu 31/03/2011 tarihinde kuruldu. Yönetim kurulu seçildi. İnternet sitesi kuruldu.

Ülke genelinde yaklaşık 2.000 okul sitemize üye oldu. Yönetim kurulu köy ve mezra okullarına kitap ve kırtasiye bağışı kararı aldı.İstanbul Valimiz Sayın Hüseyin Avni Mutlu Bey ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Muammer Yıldız Bey den randevu aldık.Yönetim kurulumuzla beraber gittik kendilerine konuyu anlattık. Sağ olsunlar bizi dinlediler.Tebrik ettiler. Ve cesaret verdiler.

Valimiz Türkiye deki bütün valilikler ile bağlantımızı sağladı. Konudan haberim olduğunu söyleyin dedi. Bir sıkıntınız olursa bana ulaşın dedi.Milli Eğitim Müdürümüz bize prosedürü anlattı. Hareket başlamıştı.

48 günde 858 okula yaklaşık 850.000 adet kitap ve kırtasiye gönderildi.Okullar kapanmadan önce bu ayın sonuna kadar 1200 okula 1.200.000 adet daha kitap ve kırtasiye göndereceğiz.Hedefimiz 60 günde 2.000 okul 2.milyon  adet kitap ve kırtasiye bağışıdır.Ve kıyafet desteğidir.

Sevgili arkadaşlar bizim bu çocuklara bir Nasrettin Hoca kitabı borcumuz var. Bir Keloğlan Kitabı borcumuz var. Kısacası bu çocuklara bir umut borcumuz var.Biz tekstilciler sürekli sosyal sorumluluk projesini başlattık. Ve yemin ettik. Bugün kitap , ayakkabı, pantolon . Yarın bilgisayarlar, argeler , labaratuarlar, sonra derslikler ve okullar kazandıracağız.

Bizi Zeytinburnu piyasasındaki iş adamı arkadaşlar aradılar. Gelin Zeytinburnu Platformunu da kuralım diye. Bayrampaşa piyasasındaki iş adamı arkadaşlar aradılar. Gelin Bayrampaşa Platformunu kuralım. Osmanbey piyasasında ki  iş adamı arkadaşlar aradılar. Gelin Osmanbey Platformunu kuralım. Lalelideki arkadaşlar aradılar. Gelin Laleli Platformunu kuralım.

Ayakkabıcılar aradılar . Gelin Ayakkabıcılar Platformunu kuralım.Çorapçılar aradılar. Gelin Çorapçılar Platformunu kuralım.Yarın Bursa arayacak. Ertesi gün Maraş , sonra Uşak, Denizli bir gün Diyarbakır, Düzce,Tokat ve Edirne. Ülkemizde nerde tekstil yapılıyorsa orda platformlar kurulacak köy ve mezra okullarına ulaşacağız.Bizim ülkemizin insanı cömerttir.Töremizde bağış bir kültürdür. Bir atasözüdür. Kitaptır. Defterdir. Eğitimdir. Öğretmendir. Doktordur.  Kısacası duadır. Kutsaldır diye düşünüyoruz.

Bir hayalimiz vardı:

Bütün tekstil piyasaları kendi platformunu kurmuş. 35.000 köy ve ilçe  okuluna ulaşmış. Her okulun okul birincisinin okul ikincisinin ve okul üçüncüsünün eğitim hayatına sponsor olmuş.Yaklaşık 100.000 başarılı köy çocuğu büyümüş eğitimli insanlar olmuş.

Belki biri cumhurbaşkanı, belki başbakan, belki bakan, belki vali olmuş. Ve doktor , ve yazar, ve gazeteci, ve bilim adamı, ve bir tanesi başarılı bir iş adamı olmuş.Gelmiş bütün platformları tek çatı altında birleştirmiş. Adını Türkiye Platformu koymuş. Bayrağı bizlerden devir almış.Hedef büyütmüş.Ülkemizi dünyada kitapların en az okunduğu ülkeler sıralamasından çıkarmış. Kitapların en çok okunduğu ülkeler sıralamasına yerleştirmiş.

Bu hayal şimdi hepimizin hayali oldu Merter Platformunun hayali oldu.Artık bizim bir umudumuz var.Umudumuzun adı Merter Platformudur.Biz uzun yol yolcularıyız.  Sizleri de aramızda görmek istiyoruz.

Merter Platformu Adına

Başkan – Cengiz ACAR

Bunları Biliyormusunuz ?

1-   Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır.
2-   Kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçika ve Avusturyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye’de bir kişi kitabı yılda ancak 0,45 dolar harcıyor.
3-   Türkiye’deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslaması şöyledir; Kütüphane sayısı: 1.412-Kahvehane sayısı: 570.000-Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.
4-   Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.
5-   Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye’de sadece 23 milyon kitap basılıyor.
6-   Türkiye, Birleşmiş milletler insani gelişim raporunda Malezya, Libya ve Nijerya gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. Sıradadır.
7-   Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor.
8-   Dünyada yetişkinlerin okuma oranının araştırılması yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.
9-   Dünyada çocukların okuma oranının araştırılması yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.
10- Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir bilinç büyümesi başlar.
Kapasite gelişimi fiziksel gelişim gibidir. Kapasite farkındalığı yaratır sonra düşünce üretimi başlar.  Üretilen  her  yararlı düşünce topluma  doktor, öğretmen, bilim insanı  vs.. olarak geri döner.

MERTER PLATFORMU KİMDİR ?

Türk çocuklarının dünya kitap okuma sıralamasında 180 ülke arasında 140. sırada olmasından dolayı kurulmuş bir platformdur. Türkiyede ortalama bir bireyin yıllık yaşamak ve eğlenmek için 250 parçadan oluşan bir ihtiyaç listesi vardır. Kitaplar bu sıralamada 235. sıradadır. Bu ve bunun gibi önemli konulara dikkat çekmek için oluşturulmuş bir platformdur, Merter Platformu. Türkiyede 570.000 adet kayıtlı kahvehane vardır. ( Kayıtsızlar bilinmemektedir.) Buna karşılık 1412 adet kütüphane vardır. ( Kütüphanelerin yaklaşık %39’u avrupa standarlarına yakındır.) Olumsuz örnekleri yüzlerce örnekle çoğaltabilir, kanıtlayabiliriz. ( Örnek bilgiler Merter Platformu arşivlerinde mevcuttur.) Merter Platformu sürdürülebilir, sürekli sosyal sorumluluk projesidir.

MERTER PLATFORMU NE YAPTI ?

Merter platformu 31 / 03 / 2011 tarihinde Tekstilci işadamları tarafından kuruldu. İş adamlarının yapmak istedikleri ve yaptıklarının amacı toplumda geliştirilebilir örnek kültürünü oluşturma çabasıdır. Platform 10 / 04 / 2011 tarihinde www.merterplatformu.com internet sitesini kurdu. Merter platformu internet sitesine yaklaşık 4 ayda 3.000 köy okulu ve öğretmenleri üye oldu ve platformun sitesine yaklaşık 4 ayda 1.000.000 ziyaret 4.000.000 tıklanma oldu. Platform yaklaşık 2.000 köy okuluna yaklaşık 2.054.000 adet kitap, defter ve kırtasiye malzemesi desteğinde bulundu. kitaplar milli eğitim bakanlığının onayladığı listelerden seçildi ve en kaliteli kağıtlardan sipariş verilerek yaptırıldı. Türkiyede yaklaşık 35.000 köy okulu bulunmaktadır. Köy okulundaki öğrencilerin aileleri ekonomik anlamda toplumuzda hemen hemen en yoksul ailelerdir. Öğrencilerin üstünde eski ve yırtık kıyafetler vardır. fakat en vahimi öğrencilerin ayaklarında paramparça ayakkabılar vardır.  ( 35 numara ayakkabı giyen bir çocuk okula babasının 42 numara ayakkabısıyla gitmektedir. ) Merter Platformu son toplantısında köy okulu öğrencilerine 1.000.000 adet kıyafet bağışında bulunma sözü verdi ve bu sözü internet sitesinde yayınladı. İnternet sitesi bu olaydan sonra kilitlendi.

MERTER PLATFORMU ÜYELERİ KİMLERDİR ?

Çoğunluğu tekstil sektörünün önde gelen şirket sahipleridir. Süreçte platforma Milletvekilleri, Valiler, gazeteciler, dernek başkanları, yazarlar, bürokratlar, başka sektörden iş adamları vs. yüzlerce kişi üye olmuştur. NEDEN KÖY OKULLARI ? Ülkemizde yaklaşık 35.000 köy okulu bulunmakatdır. Bu okulların %86’sının kütüphanesi mevcut değildir. Köy okulu Öğretmenlerinin Platformdan ısrarla istedikleri kütüphaneleri için kitap bağışıydı. Köy okullarının hali umudun kendisi ile serüveni gibidir.  Merter Platformu yaptığı araştırmalar sonucu ülkemizde okuma kültürünün oluşmamasının birinci nedeninin köy okulları olduğunu düşünmektedir.

MERTER PLATFORMU SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR ?

Sistemde kesinlikle para bağışı olmamaktadır. Sistem ihtiyaç sahibi okula ulaştıktan sonra okulun ihtiyacını karşılayacak tekstilci sponsora ulaşır. Sponsorun olurundan sonra çalışılan yayın evlerine sipariş verilir. Siparişler ihtiyaç sahibi okula değil öncelikle bulunduğu ilin Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilir. Müdürlük kitapları denetledikten sonra okulların demirbaşlarına kayıt eder ve platformun üye okullarına gönderir. Ayrıca sponsora resmi evraklarını ulaştırır. Sonuçta yayın evi faturasını kesip tahsilatı yüz yüze olmak koşuluyla sponsordan yapar.

MERTER PLATFORMUNUN HAYALİ NEDİR ?

Türkiyedeki bütün şehirlere bir Merter Platformu okulu inşaa etmektir. Ayrıca Merter Platformu bu hayalini avrupa birliğinde ve dünyanın önde gelen şirketleriyle paylaşmış ve bu anlamda yakın gelecekte olumlu sonuçlar elde edeceğini düşünmektedir.

MERTER PLATFORMU PROJESİNDE BASININ DESTEĞİ OLABİLİR Mİ ?

Bu konuda yaşadığımız onlarca örnek vardır. İkitanesini aktarmak istedik. Hürriyet gazetesi köşe yazarı Sayın Vahap MUNYAR’ın platformu anlatan bir yazısından 2 gün sonra bir fabrika sahibinden platforma 100.000 metre kumaş bağışı oldu. Yine Sabah gazetesi köşe yazarı hanım efendi Sevilay YÜKSELİR’in yazısından sonra 10.000 çift ayakkabı bağışı oldu. Örnekleri çoğaltabiliriz.

SONUÇ

Merter Platformu her siyasi görüşten insanların bir araya gelerek oluşturduğu bir konsürsiyumdur. Herhangi bir siyasi ve ideoloji bağlantısı yoktur. Köy çocuklarına hepimizin bir umut borcu bir Nasrettin Hoca kitabı borcu ve bir Keloğlan kitabı borcumuz olduğunu düşünmektedir.

 

Hakkında Şükrü Şahin

Esenlerin Sesi Gazetesini genel yayın yönetmeni.TV Program yapımcısı ve sunucusu .Sarı Basın Kartı var.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi. Günlük yayınlanan Vatan Gazetesi Haber Müdürü olan şahin evli ve iki çocuk babasıdır.

Göz Atın

AKP “YALAKASI” DÜZENİN UŞAĞI ESNAF ODASI BAŞKAN VEKİLİ

Yalakalığın bu kadarına pes Vallahi gerçekler ortada ama gerçekleri söylemeye yüreği yetmeyenlerde ortada. Sözümüz Esenler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir