19 Nisan 2024 , Cuma
Anasayfa / Kültür&Sanat / Türkiye okuyor”a kitap desteği

Türkiye okuyor”a kitap desteği

Ülke genelinde yürütülen “Türkiye okuyor” kampanyasına Esenler Kaymakamlığı, Esenler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen kurslarda yeni okuma-yazma öğrenen vatandaşlara 11.600 kitap dağıtarak destek verdi.

“Türkiye okuyor” kampanyası çerçevesinde Esenler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün düzenlediği toplam 133 kursta okuma-yazma öğrenen toplam 2500 kursiyere okuma alışkanlığı kazandırmak için kendilerine kitap hediye edildi. Kitap dağıtım töreni Yunus Emre İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, okulun Türk Halk Müziği Korusu’nun söylediği türkü ve folklor ekibinin gösterisiyle devam etti.

Daha sonra Esenler Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Orhan, “Türkiye okuyor” kampanyasının Esenler’de yürütülen ayağı hakkında bilgi verdi. Daha sonra kürsüye gelen Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut, “Türkiye okuyor” kampanyasına diğer ilçelerden daha çok Esenler’in ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Düzenlenen okuma-yazma kurslarında okuduklarını unutmamaları adına kursiyerlere kendi seviyelerine uygun kitap hediye ettiklerini belirten Akbulut, “Kampanyada şu anda ilçemiz İstanbul ilçeleri arasında baştan üçüncü sırada. Okuma-yazma bilmeyen tek bir insan kalmayana kadar kampanyamıza devam etmek istiyoruz” dedi. Akbulut, kursiyerlerden çevrelerinde okuma-yazma bilmeyenlerin de kurslara katılmaları için teşvik etmelerini istedi.

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Aydın ise, “Okumaya alışıyorum, bilinçli yaşıyorum” sloganıyla başlatılan bu kampanyanın, sadece sonradan okuma-yazma öğrenenlerle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Aydın, “(Beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi) tavsiye eden bir kültürden gelmemize rağmen “okuma alışkanlığı” konusunda maalesef dünya milletleri arasında hiç de istediğimiz bir sırada değiliz. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

Bu konuda size birkaç istatistiki bilgi vererek acınacak durumumuzu gözler önüne sermek istiyorum.

Nüfusu Türkiye’nin yaklaşık onda biri olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, ülkemizde bu rakam 2.000 – 3.000 civarında. Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye’de sadece 23 milyon.

Ülkemizde kişi başına günlük okuma alışkanlığımız ortalama 13 saniye iken televizyon izleme süremiz, maalesef 3 saat 36 dakika” şeklinde konuştu.

Eğitim açısından Esenler’in İstanbul’un en şanssız ilçelerinden birisi olduğunu kaydeden Faruk Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esenler, Anadolu’dan en çok göç alan ilçelerden birisi. Bu sebeple okuma-yazma bilmeyen çok sayıda insanımız var. Resmi verilere göre ilçemizde 20 binin üzerinde okuma-yazma bilmeyen vatandaş var. İşte bunlardan bir kısmının elinden Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz tutmuş ve okuma-yazma öğretmiş. Ve bu vatandaşlarımızın okuma alışkanlığı kazanması için kampanya başlatmış. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzü ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Kaymakamlığımız, belediyemiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği halinde ilçemizde bir tek okuma-yazma bilmeyene kadar çalışmalıyız.

İlçemizde birisi Büyükşehir Belediyesi’ne ait (Atışalanı Köyiçi’de) birisi de Zabıta Müdürlüğü binamız içerisinde, belediyemize ait olmak üzere 2 adet kütüphane var. Kütüphanelerimizin sayısını da artırmamız gerekiyor. Okuma alışkanlığını sadece yeni okuma-yazma öğrenmiş insanlarımıza değil, öğrencilerimiz ve gençlerimiz başta olmak üzere herkese kazandırmamız gerekiyor.

Belediyemize ait Zabıta binası içindeki kütüphanemizde toplam 6.500 kitap var. Ve hizmete girdiği 27 Mart 2007 tarihinden bu yana burayı ziyaret eden kişi sayısı 12.337. Ve bu ziyaretçilerin tamamına yakını maalesef öğrenciler. Onlar da ödevlerini yapmak için geliyorlar. Kütüphaneler adeta ödevhane haline geldi. Kütüphanelerimizi bundan kurtarmamız, tarihindeki misyonuna kavuşturmamız lazım. Toplumun her kesiminden insanı kütüphane ile yeniden barıştırmak zorundayız. Kısacası kitapla dost olmamız gerekiyor. Ancak ve ancak o zaman, bugün yaşadığımız bir çok sıkıntıdan kurtulabileceğiz”.

133 kurs düzenlendi

Son olarak Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu bir konuşma yaptı. Türkiye’de okuma-yazma bilmeyen kimsenin kalmaması için yürütülen “Türkiye okuyor” ve “Ana-kız okuldayız” kampanyalarından kısaca bahseden Madenoğlu, “Bu kampanyalar doğrultusunda Esenler’de de kurslar düzenliyoruz. Düzenlenen 133 ayrı okuma-yazma kursumuza 2.500 kursiyer katıldı. Bunlardan 2.300’ü kursları başarı ile tamamlayarak sertifikalarını aldı. Geri kalan 300 kursiyerimizin eğitimi ise devam ediyor” dedi.
Korumak daha zor

Bir makama ulaşmanın zor olduğunu söyleyen Nazım Madenoğlu, “Ancak o makamı korumak daha da zordur. Sizler de öğrendiğiniz okuma-yazmayı unutmak gibi tehlike ile karşı karşıyasınız. Bu, hastalıktan, trafik kazası geçirmekten daha tehlikelidir. Çünkü evlerinizi, çocuklarınızı bırakarak, kıymetli vakitlerinizi ayırarak bu kurslara katıldınız. Sadece siz mi vakit ayırdınız. Öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz de ayırdılar. Unutma tehlikesini atlatmanın yolu hayatınız boyunca okumaya devam etmektir” diye konuştu.

Okuma-yazma öğrenen kursiyerlerin öğrendiklerini unutmamaları ve onlara okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap hediye etme kararı aldıklarını söyleyen Madenoğlu, “1.600’ü Esenler Müftülüğü tarafından verilen toplam 11.600 kitabı size hediye ediyoruz. Sizler bu kitapları ne kadar çok okuyarak eskitirseniz biz o kadar mutlu oluruz. Bu kitaplar size ananızın sütü gibi helal olsun” dedi.

Konuşmaların ardından, İlçe Emniyet Müdürü Dindar İlhan, bazı İl Genel Meclisi üyeleri, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, mahalle muhtarları ve okul müdürlerinin de katıldığı toplantıda kursiyerlere 6’şar adet kitap dağıtıldı.

Hakkında Site Yöneticisi

Göz Atın

İmamoğlu’ndan İBB’ye akademik atamalar

İBB’de Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı’na raylı sistem uzmanı Orhan Demir, Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’na …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir