26 Nisan 2024 , Cuma
Anasayfa / Esenler Haberleri / Memet Atalay,Azınlık gazetelere ilan verilecek

Memet Atalay,Azınlık gazetelere ilan verilecek

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, kurumun azınlık gazetelerine ilan vermesi önündeki engellere ilişkin, “Bizim için mevzuat bir tabu değil, değiştirilmez bir kural değil. Önemli olan onun formülünü bulmak. O formülü de bulacağımızı düşünüyorum” dedi.Atalay, Basın İlan Kurumunda azınlık gazetelerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, hem sorunların dile getirildiğini, hem de çözümü konusunda bazı öneriler iletildiğini anlattı.

Atalay, azınlıkların Türkiye’nin bir parçası olduğunu, onların bir sıkıntı yaşamasının kendilerini de üzeceğini söyledi.

Kurumun belli dönemlerde azınlık gazetelerine ilan verdiğini, son olarak Jamanak gazetesinin 1983 yılında kısa bir dönem ilan aldığını belirten Atalay, “Ancak daha sonra tirajlarının kriterlere uygunluktan düşmesi dolayısıyla ilan verilemez hale geldi. Uzun süredir ilan veremiyoruz, destekleyemiyoruz buradaki nüfusun azalması sebebiyle. Bütün bunları konuştuk” dedi.

Bu gazetelerin tirajlarının artmasını, daha güçlü olmalarını arzu ettiklerini vurgulayan Atalay, ancak var olan tirajlarıyla da onları nasıl destekleyebileceklerinin formülünü konuştuklarını kaydetti.

Toplantıya kurumun Genel Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürü dahil ilgili tüm çalışanlarının katıldığını belirten Atalay, bazı formüller üzerinde çalışılacağını bildirdi.

Mehmet Atalay, 17 Ağustos’ta yapılacak Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda da konuyu gündeme getireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Çünkü bu konu çözümlenmesi gereken bir konudur. Biz bu sorunları düşünmek zorundayız. Herhangi bir gazetemizden farkları yok. Türkiye’nin çok sesliliği anlamında bir köprü vazifesi görüyorlar, kendi toplumlarına en güzel mesajları veriyorlar. Diri tutmaya çalışıyorlar. Sorunlarını çözmek için, dayanışmak için bu konuda katkı sunuyorlar. Devletimizin mesajlarını, milletimizin hassasiyetini belirtiyorlar. Bu ülkeye, İstanbul’a, en az bizim kadar bağlılık düşüncelerinde herhangi bir sorunumuz, tereddütümüz yok. Kendi aralarında huzurlu, mutlu olmaları ülkemizin, İstanbul’umuzun da mutluluğu demektir. Bütün bunları bir arada düşünürseniz, böyle bir sorun varsa bunun çözümlenmesi lazım. Bu konuda gerekli adımları atacağız.

Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar, Sayın Başbakanımızın inanılmaz çabaları, Sayın Bülent Arınç Bey’in, basından sorumlu bakanımızın özellikle bu sorunun çözümündeki ricaları, talimatları… Bizim de müsteşar, genel müdür, iletişim, siyasal, hukuk dekanlarımız, cemiyet başkanlarımız, Anadolu Ajansı ve TRT’nin genel müdürleri hep birlikte burada görev yapıyorlar. Hepsiyle beraber oturacağız. Zaten basının ilerlemesi, Türk basınının güçlenmesi, daha bağımsız bir medya olması, fikirlerini hür bir şekilde dile getirebilmesi için, daha çok gazeteci yetiştirebilmek için elimizden geldiği kadar çaba harcıyorduk. Bütün bunları kaynaştırarak, gerçekleştirmek istiyoruz.”

Atalay, bir gazetecinin, “Mevzuat sorunu tiraj düşük olduğu için yaşanıyor sanırım. Bu sorunun çözümü ne aşamada olur? Ne yapılması gerekiyor?” sorusu üzerine de “Bizim mevzuat bir tabu değil, değiştirilmez bir kural değil. Mevzuatı değiştirirsiniz. Önemli olan onun formülünü bulmak. O formülü de bulacağımızı düşünüyorum. Herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum” dedi.

“BAYRAM GAZETESİNİ YETİŞTİRİRİZ”

Mehmet Atalay, bir başka gazetecinin “Bu bayram uzun yıllardan sonra Bayram gazetesi çıkarılacağı projesi vardı, ne aşamada?” sorusu üzerine de bu konuda çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Atalay, şöyle devam etti:

“Meslektaşlarımız, gazetecilerimiz yılda 2 kere dini bayramlarda tatil yapma fırsatı buluyordu, gazetelerimiz o gün çıkmıyor, yerine bayram gazetesi çıkıyordu. İşsiz gazeteciler bayram gazetesinde çalışırdı, hem onlar bundan nasiplenir, hem cemiyetlerimiz mensuplarına hizmet verebilmek için belli ölçüde para kazanabilir, hem de diğer gazetelerimiz de bayramlarda tirajı düşük olan ve reklam alamayan gazetelerdi ve zarar ediyorlardı. Bütün bunları bir paket içinde düşünürseniz bayram gazetesinin çıkması kaçınılmazdır. Mutlaka çıkacaktır diye düşünüyorum. Sona doğru geldiğimize inanıyorum. Önümüzdeki haftalarda artık bu netleşir, o mutabakat metni imzalandıktan sonra. Ümit ediyorum inşallah Ramazan Bayramı’na yetiştiririz. Ramazan Bayramı’ndan itibaren meslektaşlarımız tatil yaparlar.”

KATILIMCILARIN GÖRÜŞLERİ

Apoyevmatini Gazetesi Editörü Mihail Vasiliadis de bugüne kadar aynı trenin içinde ayrı kompartımanlarda seyahat eden azınlık basınıyla çoğunluk basınının Mehmet Atalay başkanlığındaki Basın İlan Kurumu içerisinde aynı kompartımanda yan yana gelmeye ve fikir teatisinde bulunmaya fırsat bulduğunu söyledi.

Vasiliadis, “Zannediyorum ki bu birliktelik çok şeyi değiştirecek. Bazı ezberler var, bu ezberleri bozabilecek insanlar çok az. Onların başa gelmesi ve bazı konularda söz sahibi olması çok önemli. Zannediyorum ki bugün bir ezber bozuldu, bir değişik ilişki içine girme imkanımız oldu, birbirimize bakışımız çok daha sıcak çok daha yapıcı ve birbirine itimat telkin eden bir duruma geldi” diye konuştu.

Jamanak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan da bugün Türkiye’deki azınlık basınının mensupları olarak çok yararlı bir görüşmede bulunduklarını belirterek, Mehmet Atalay’a böyle bir toplantı düzenlendiği için teşekkür etti.

Türkiye’nin değiştiğini, ülkede bir zihniyet değişikliği olduğunu ifade eden Koçunyan, “Bugünkü aşamada Türk basınının bir parçası olarak yayımlanan azınlık gazeteleriyle ilgili bir dönüşüm noktası yaşadığımızı düşünüyorum. Ülkemiz kamuoyunun hazırlanmasında önemli rolü olan gazetelerdir azınlık gazeteleri. Farklı dillerle aynı kamuoyunun oluşmasını bir şekilde temin eden, bu sürece katkı getiren gazeteler. Bunların sorunlarına gösterilen hassasiyet ve bu gazetelere destek olma arayışı hepimiz için büyük önem ifade ediyor. Bu anlamda bu güzel toplantıdan çok olumlu izlenimlerle ve olumlu beklentilerle ayrılıyoruz” şeklinde konuştu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Agos Koptaş da Atalay’a kendilerini dinlediği için teşekkür ederek, bu toplantıyı çok yararlı bulduğunu söyledi.

Bugün sadece azınlık gazetelerinin değil, aslında tüm yazılı basının medya mecraları çoğaldıkça ayakta kalmakta zorlandığını anlatan Koptaş, “Azınlık gazeteleri ya da azınlık toplumu içinden çıkmış ama aslında toplumun bütününe ulaşan gazeteler bunu daha katmerli yaşıyor. Çünkü daha küçük tirajlarla yayın yapmak zorundalar. İlan almakta belli zorluklar yaşıyorlar” dedi.

Gazetecilik faaliyeti içinde olan kurumların yararlandığı ilan kaynaklarından azınlık gazetelerinin de yararlanmasını çok olumlu bulan Koptaş, “Bunun için gerekli düzenlemelerin yapılması bizlerin biraz daha rahat nefes almasını sağlayacak. Bizlerin daha sağlıklı bir şekilde geleceğe devam etmesini ve Ermeni, Rum, Yahudi toplumların da daha güçlü bir şekilde Türkiye’de yaşamaya, belki çoğalarak, kendi kültürlerini yaşayarak devam etmelerine yardımcı olur” diye konuştu.

Hakkında Site Yöneticisi

Göz Atın

AKP “YALAKASI” DÜZENİN UŞAĞI ESNAF ODASI BAŞKAN VEKİLİ

Yalakalığın bu kadarına pes Vallahi gerçekler ortada ama gerçekleri söylemeye yüreği yetmeyenlerde ortada. Sözümüz Esenler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir